Apple September Event: iPhone 6S, iPad Pro, Apple TV

În urmă cu puțin timp au terminat de cantat One Republic în cadrul evenimentului anual Apple în care baieții ăștia din Cupertino își prezintă noile jucării. O să menționez de la început că nu sunt hater că îmi place Apple și articolul ăsta are mari șanse să fie subiectiv. Față de evenimentul de anul trecut care m-a dezamăgit din mai multe puncte de vedere, anul ăsta am fost impresionat de noul iPad și noul Apple TV.

Iată un scurt rezumat a ceea ce s-a întâmplat în seara asta:

  • 2 culori noi pentru variantele sport Apple Watch și curele noi pentru variantele premium
  • new huge iPad – iPad Pro de 13 inch
  • new Apple TV – practic o consolă de jocuri
  • new iPhone 6S and iPhone 6S Plus – 3D touch, selfie camera with Retina Flash, Live Photos
new Rose Gold color for iPhone 6S
photo via theverge.com

iPhone 6S a fost prezentat de același tip gras, Phil Schiller. Cred ca e cel mai plictisitor tip care urcă pe scenă în afară de băieții de la companiile partenere care îți arată cum se joacă ei pe noile gadgeturi. Ăia sunt și mai plictisitori. Cel mai cool e Craig Federighi 😀 Mi se pare funny că am ajuns să știm numele băieților, spre deosebire de SamsungHuawei, sau alte companii asiatice care au niște keynote-uri penibile într-o engleză/chineză greu de înțeles. It’s like you’re not even trying to sell, guys… 😀

Anyway..iPhone 6S va fi disponibil în aceleași 3 culori cu care ne-am obișnuit, și în plus, în noua variantă Rose Gold, pentru fete. So guys who were making fun of my iPad gold, gold is for boys, rose gold is for girls 😀 Tefonul arată identic cu iPhone 6, însă vine cu îmbunătățiri hardware precum 3D Touch și selfie camera cu Retina Flash. Nu prea mi-e clar cum o să reușești să nu apeși pe ecran prea tare din greșeală, însă cred că Apple nu a lansat o funcționalitate nouă doar de dragul de a face ceva nou și probabil că va avea o utilitate. Cel mai bine vedem în următorul film de prezentare:

Apple 3D Touch
via apple.com

iPhone 6S va avea în sfârșit o cameră iSight de 12 megapixeli, după ce multă vreme Apple a păstrat dimensiunea senzorului foto la 8 megapixeli. Producătorii asiatici de telefoane s-au tot lăudat cu camere de zeci de megapixeli, dar calitatea unei poze nu depinde doar de numărul de pixeli. În plus, ar putea fi chiar o problemă dacă îngrămădești milioane de pixeli pe un senzor foarte mic ca dimensiune. Așa că, odată cu îmbunătățirea senzorului, camera foto de pe iPhone 6S va continua să fie una dintre cele mai bune camere de telefon, acum capturând și mai multe detalii. Ah, și filmează 4K, dar nimic nou aici 🙂 Camera din față, denumită și FaceTime Camera a primit și ea îmbunătățiri. Nu știu ce rezoluție avea înainte, însă acum are 5 megapixeli și Retina Flash. Când îți vei face un selfie pe întuneric cu iPhone 6S, ecranul telefonului se va aprinde de 4 ori mai luminos decât în modul normal de lucru pentru a crea un efect de flash. Pretty cool, nu? Pentru selfie-uri reușite în baia din club..sau noaptea pe plajă..sau când nu ți-ai plătit factura la curent 🙂

O altă funcționalitate interesantă la iPhone 6S va fi Live Photos. Demult, mă întrebam cum ar arăta o poză cu sunet. Ei, cam asta e Live Photos. Este activat by default (se poate dezactiva când faci poza) și atunci când faci o poză sunt capturate sub formă de video 1.5 secunde înainte de poză și 1.5 secunde după..iar când apeși mai tare pe o poză din galerie vei auzi și vei vedea cele 3 secunde de video. În curând vom putea încărca și pe Facebook astfel de poze.

Tim Cook presenting iPad Pro
photo via theverge.com

Cum iPad Air 2 lansată anul trecut este încă o tabletă foarte puternică și din punct de vedere hardware nu era mare lucru de îmbunătățit la ea, Apple a abordat într-un mod diferit subiectul tabletă și a prezentat iPad Pro, o tabletă cu dimensiuni de notebook – 12.9 inchi, și performanțe desktop class. Ecranul este atât de înalt pe cât este ecranul de la iPad Air de lat, astfel că aplicațiile existente pentru iPad vor putea fi portate foarte ușor pe noul dispozitiv..so yay developers 🙂 Ecranul este Retina, cu o rezoluție de 2732 x 2048 de pixeli, procesorul este din noua generație, A9X, de două ori mai puternic decât predecesorul A8X, iar ca audio stă foarte bine, cu 4 difuzoare integrate, având auto balance în funcție de înclinarea tabletei. Problema cu difuzorul care vibrează, existentă la iPad Air 2, a fost rezolvată printr-un enclosure căptușit cu fibră de carbon pentru fiecare din cele 4 difuzoare. Cam așa arată filmul de prezentare pentru noul iPad Pro:

iPad Pro
via apple.com

În ciuda performanțelor de top, iPad Pro reușește să ofere o durată de utilizare a bateriei de 10 ore ceea ce e impresionant. Funcția Automatic Refresh Rate ajută la acest lucru prin ajustarea refresh rate-ului pentru display în funcție de conținutul redat pe acesta. Este prima dată când vedem un refresh rate variabil pe un iPad.

iPad Pro, deși are un ecran imens și poți scrie foarte ușor pe tastatura on-screen, are câteva accesorii interesante, printre care un smart keyboard cover și un stylus denumit Apple Pencil, bineînțeles 🙂 Cel mai bine se observă utilitatea lui Apple Pencil în următorul film de prezentare:

Apple Pencil
via apple.com

O surpriză plăcută și așteptată de câțiva ani a fost prezentarea noului Apple TV, care acum știe să facă cam ce știau de ceva timp console ca Xbox și PlayStation, adică movie player, music player, browser web, gaming și aplicații third party. Hardware-ul este îmbunătățit, iar sistemul de operare tvOS de ultimă generație permite dezvoltatorilor de aplicații să creeze conținut pentru noua platformă.

Telecomanda poate fi folosită ca și controller pentru jocuri, exact ca cel de la Nintendo Wii, având giroscop și controale touch. Jocurile pot fi jucate multiplayer, al doilea jucător folosind un iPhoneiPod, sau iPad drept controller. Tot prin telecomandă se poate folosi controlul vocal cu ajutorul asistentului personal Siri, putând de exemplu să căutăm filme noi de desene animate sau să căutăm episoadele din Orange is the new black în care joacă Ruby Rose.

Prețul unui Apple TV va varia între 149$ și 199$ în funcție de storage-ul local, însă nu s-a stabilit data exactă când va fi disponibil. Cel mai bine vedem în filmul de prezentare ce știe să facă noul Apple TV:

Apple TV
via apple.com

Știu ca a fost un articol lung, dar keynote-ul a durat 2 ore și 20 de minute. Dacă ai timp și răbdare merită văzut. Ta-ta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s